Szájsebészet

Implantáció

A hiányok pótlásának legmodernebb és legpraktikusabb megoldása. Napjainkban elég közismert és széles körben elfogadott pótlási lehetőség. A sikeres implantációnak több feltétele van. A legfontosabb szempont a higiénia és a gócmentesség. Csak a teljesen tiszta, gyulladásoktól mentes szájüregben lehet kockázatmentesen elvégezni a műtétet. Mint minden gyógyulási folyamatnál, így itt is igaz, hogy a legkisebb gyulladás és a kevésbé makulátlan környezet is nagyban rontja az implantáció sikerességét. Ezért első lépésben mindig góctalanítunk, illetve helyreállítjuk a szájüreg tökéletes higiéniáját. Ez a folyamat a fogkő eltávolítása, a rosszul elvégzett gyökértömések korrekciója, a pontatlan tömések, pótlások kijavítása, a betört gyökerek kivétele és hasonló, a rendbetételhez szükséges beavatkozások sorozatából áll. Miután ezeken pontról pontra végigmentünk, jöhet a következő lépés, maga a beültetés. A megfelelő csontkínálat alapfeltétel. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor sincs minden veszve, mert csontpótlással sokszor tudunk megoldást találni az elsőre kilátástalannak tűnő esetekben is. Már a tervezési szakaszban egyeztetünk a várt eredményről és a lehetőségekről, amikkel ezt el lehet érni. Átbeszéljük, hogy az adott esetben hány darab és milyen helyzetű implantátumra lesz szükség. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, a várt megrázó élmény helyett általában meglepően kismértékű kellemetlenségről számolnak be pácienseink. Miután beültettük a csontba az implantátumokat, jön a gyógyulási-becsontosodási szakasz, ami 3 hónapot igényel. Azért kell ennyi idő, mert a csontjaink lassan regenerálódó szövetek, ezt a folyamatot nem tudjuk felgyorsítani. A túl korai megterheléssel a tökéletes becsontosodást nem tudjuk garantálni, ami az implantátumok tartósságát jelentősen lecsökkenti. Ez idő alatt minden mechanikai terhelést kerülünk, ami az implantátumokat érheti. Utána kerülhet rájuk a felépítmény. Ezek fix pótlások (hidak, koronák) tartó pillérei, vagy kivehető pótlások (protézisek) helyben tartását elősegítő eszközök lehetnek. Mindkét esetben a felépítmény rögzítését követően megtanítjuk betegeinket a későbbi tökéletes szájhigiénia fenntartásához szükséges eszközök ismeretére és használatára. Az ilyen metodika szerint végigvitt implantációknál minimális a komplikációk kockázata. A beültetésre jelentkezők nem fogászati jellegű problémáikkal mindig számolni kell a tervezési szakaszban. Nincs olyan betegség vagy állapot, ami kizárja az implantáció lehetőségét, de sok olyan helyzet van, ami fokozza a rizikófaktorokat, pl. cukorbetegség, súlyos csontritkulás. Ilyen esetekben mindig az alapbetegséget kezelő kollégával közösen állítjuk fel a kezelési tervet és mérlegeljük az implantáció kockázatát.

Csontpótlások

Az elégtelen csontmennyiség gyakran lehetetlenné teszi az implantátumok beültetését. Ezen segítenek a különböző csontpótlási technikák. A bepótolt anyag származhat a páciens saját testéből vett csontból, vagy használhatunk műcsontot. Saját csontot főleg az állkapocs teste és felhágó ága találkozásánál lévő területből nyerünk. Gyakrabban választjuk a gyári termékeket, melyekkel egyszerűbb a műtét kivitelezése, és nem kell egy újabb vágást ejtenünk a szájban. Bármely megoldást választjuk, az implantációnál leírt procedúrákat végig kell csinálnunk (kivizsgálás, góctalanítás, stb.), majd a teljesen egészséges és gyulladásmentes területre lehet a pótlást beültetni. A pótolt csont nagyon lassan alakul át saját, teljes értékű csonttá. Kötőszöveteink lényegesebben gyorsabban regenerálódnak, ami miatt esetleg bele is tudna nőni az új csontnak szánt területbe, emiatt egy biológiai membránnal -amely idővel spontán lebomlik- tartjuk távol a kötőszöveti sejteket a területtől úgy, hogy a pótolt csontot hermetikusan befedjük vele. Kisebb mennyiség esetén történhet az implantációval egyszerre, nagyobb hiányok esetén külön első műtétben végezzük a csontpótlást és hónapokkal később helyezzük az új csontba az implantátumotot.

 1. Fogmedernyúlvány kiegészítése

  Az állkapocs fogakat magában foglaló részét nevezzük fogmedernyúlványnak. A fogak elvesztését követően azonnal megkezdődik sorvadása, mert nincs szükség a fogak által átadott mechanikai terhelés viselésére. Az idő múlásával emiatt egyre kisebb lesz a csontkínálat. Abban az esetben adódik lehetőség pótlásra, ha ez a csontpusztulás csak részleges.

 2. Arcüregi csontpótlás

  Felső rágófogaknál lehetőség van a csontkínálat növelésére az arcüreg felé. Ebben az esetben nem az eredeti fogmedernyúlvány rekonstrukciója a cél, hanem az arcüreg nyálkahártyájának megemelésével nyerhetünk olyan területet, mely később implantációra alkalmas csontot eredményez.

Bölcsességfog eltávolítás

Bölcsességfogaink a szájüregben gyakran nem úgy nőnek ki, ami higiénikus ápolásukat lehetővé tenné. Ha a teljes koronai rész nem érhető el a helyzete miatt, akkor rendszeres tisztítása gyakorlatilag lehetetlen. A felhalmozódó lepedék hosszú távon az adott fogban és szomszédjában szuvasodást, a környezetében lévő lágyrészekben pedig krónikus gyulladását eredményez. Másik probléma a bölcsességfogak gyakori rossz tengelyállása, ami a többi fogra kóros erőhatást gyakorolhat növekedése közben, ami fogtorlódást okozhat. Javasoljuk az ilyen esetek megelőzése, illetve a már kialakult elváltozások megoldása céljából a problémás bölcsességfogak eltávolítását. Ennek ideális időpontja a fiatal kamaszkor, mert a gyökér kifejlődése ebben az életkorban még általában nem fejeződik be, ami nagyban megkönnyíti a műtét kivitelezését és kisebb a későbbi komplikáció valószínűsége is.

Gyökércsúcs resectió

Nem tökéletes gyökértömés esetén a gyökércsúcs körül krónikus gyulladás alakul ki, ami a góckutatások során leggyakrabban diagnosztizált probléma. Csak akkor tudjuk megtartani a fogat kockázatmentesen, ha ennek a problémának nem csak tüneteit, hanem kiváltó okát is megszüntetjük. A gyökércsatorna csúcsi vége gyakran annyira elvékonyodik, hogy hagyományos úton lehetetlen korrekten előkészíteni gyökértöméshez, nem lehet eltávolítani a fertőzött ideget és foganyagot, illetve a gyökértömésre használt anyagokat sem lehet bejuttatni. Mikroszkopikus oldalcsatornák is okozhatnak problémákat a gyökér csúcsi harmadában, még akkor is, ha a gyökértömés teljesen csúcsig ér. A beavatkozással ezeket a problémákat úgy oldjuk meg, hogy csak a gyökér csúcsi részét és a körülötte lévő gyulladt szöveteket távolítjuk el, miközben a fog többi része sértetlen marad.

Betört gyökér, idegen test eltávolítása

Az állcsontban maradt gyökerek a bennük megbúvó baktériumok miatt veszélyesek, melyek folyamatosan fertőzik szervezetünket. Általában elhalt, így az immunrendszerünk védekező képességétől megfosztott fogrészekről beszélhetünk, ezért nem csak abban az esetben javasoljuk ezek eltávolítását, ha fájdalmat okoznak. Röntgen segítségével könnyen lokalizálhatóak, általában egyszerűen kivitelezhető eltávolításuk. Itt is igaz, hogy minél később derül fény a problémára annál bonyolultabb megoldani azt. Idegen testek főleg a nem kellő alapossággal végzett fogorvosi tevékenység következtében kerülhet általában a csontba, ritkábban traumák során. A nem szövetbarát anyagok krónikus gyulladásos reakciót váltanak ki immunrendszerünkből, ezért mindig eltávolításra kerülnek.

Lágyrész műtétek

Esztétikai, gyulladásos, hangképzési, fogszabályozási és higiéniás problémák megoldása miatt kerülhet sor a szájban a lágyrészek korrekciójára. Kis traumával járó beavatkozások, melyeknek, mint minden műtétnek az operáció utáni fokozott szájhigiénia alapfeltétele. Gyorsan gyógyuló szövetek révén rövid regenerálódásra van szükség.

Műtét után

A műtéten átesett betegeknek fokozott figyelmet kell fordítani az alábbiakra:

 1. Tisztaság

  Operáció után ugyanúgy kell fogat mosni, fogselymezni, mint előtte! A szájüregi sebeket és környezetüket épp úgy tisztán kell tartani, mint a testünk minden más részén keletkezetteket. A bőrön történt beavatkozások után természetesnek vesszük annak tisztítását, de a szájban ez valamiért nem egyértelmű a betegeknek. Szánkban a baktériumok szaporodásához kedvező a környezet. Sokan azt hiszik, ha nem esznek, nem keletkezik lepedék és ezért nem kell fogat mosni. Azonban fontos tudni, hogy a szájüregi baktériumaink akkor is tudnak szaporodni, ha nem táplálkozunk, ugyanis a lehámló nyálkahártya is megfelelő tápanyag számukra. A varratokon lerakódó lepedék is veszélyforrás. Fekete színű varró anyagot használunk, ha a tükörben sárgásfehér lerakódást látunk rajta, akkor addig mossuk, amíg nem lesz teljesen tiszta.

 2. Duzzanat

  A beavatkozás miatt az adott területen a vér és nyirokkeringés időlegesen romlik, mivel a hajszálérhálózatban sérülések keletkeznek. A véralvadás miatt a vérzés viszonylag hamar megszűnik, de a nyirok elvezetési mechanizmusok sokkal lassabban regenerálódnak. A műtétet követő ödéma a pangó nyirokfolyadék miatt keletkezik. A maximális duzzanat a harmadik napon jelentkezik, nem azonnal, mivel ekkorra rendeződik a nyirokkeringés a régióban. A lágyrészek hűtésével (jegeléssel) az erek összehúzódását tudjuk előidézni, ezért kevesebb lesz az ide áramló vér mennyisége, ami kevesebb nyirokfolyadékot eredményez. A gravitáció miatt a folyadék mindig a legalacsonyabb ponton gyűlik össze, ezért fontos a fej magasan tartása (lehetőleg alváskor is). Erős fizikai megterhelés mellőzése javasolt, mivel az ekkor fellépő vérnyomás emelkedés fokozza a területre áramló vérmennyiséget.

 3. Fájdalom

  Fájdalomcsillapításra használt gyógyszereken kívül a műtétet követő napokban javasoljuk – a lehetőségekhez alkalmazkodva – a maximális nyugalmat, pihenést! A stresszes, fáradt ember ingerküszöbe jóval alacsonyabb, így a fájdalmat intenzívebben éli meg.

 4. Vérzés

  A nyálkahártya seb akár napokig okozhat kismértékű, hajszálerekből történő vérzést. Pár csepp vér a nyálat megszínezve gyakran kelt pánikot, ami a stresszhormonok szintjének és a vérnyomásnak is emelkedését okozhatja, ami még jobban fokozza a problémát. Ezekben az esetekben javasolt a terület tamponálása ("géz bucira" ráharapás), ennek segítségével az ereket összenyomva tudjuk a véralvadást segíteni.

 5. Táplálkozás

  A regenerálódás sok energiát emészt fel, ezért javasolt a normál, megszokott táplálkozás. Tej és tejtermékek mellőzését a higiéniai szempontok miatt javasoljuk.

 6. Sebvédelem

  Az állcsontban keletkezett üreget véralvadék tölti ki, amely először kötőszövetté, később csonttá alakul. Ha a véralvadék kikerül innen, akkor a csont védtelen marad a baktériumokkal szemben, ami gyulladást okoz. Ezért tilos a véralvadék szívogatása, kipiszkálása. Felszíne általában világosabb, mint az ép nyálkahártyáé, olyan, mint a bőrön keletkezett var, amit tartósan víz ért (kiázott). Gyakran tévesztik össze gennyesedéssel, ezért próbálják eltávolítani, amivel rontják a seb gyógyulási esélyeit.

  Az üregbe bekerülő ételdarabok fokozzák a problémát és lassú bomlásuk következtében kellemetlen szagúvá válik leheletünk.

 7. Dohányzás, alkohol

  A dohányfüstben is és az alkoholos italokban is olyan anyagok vannak, melyek az íny vérkeringését rontják és ínygyulladást okozhatnak. A gyulladt, rossz vérellátású íny csökkenti a seb baktériumokkal szembeni ellenálló képességét, szakadékonnyá válik, ami a varratok kiesését okozhatja. Ezért dohányozni és alkoholt fogyasztani tilos a műtétet követő napokban!

 8. Kommunikáció

  Műtétet követő nap reggelén minden betegünkkel telefonon konzultálunk. Emellett arra biztatjuk betegeinket, hogy a későbbiekben felmerülő problémáik, kérdéseik miatt nyugodtan hívjanak, mert az időben történő beavatkozásokkal, tanácsokkal sok komplikáció megelőzhető.